Dış Ticarette Konsivasyon (Konsinye) Yöntemi

dunya

Konsinye ihracat ileri bir tarihte satılmak üzere dış alıcılarla, komisyonculara ya da dış ülkelerdeki şube vetemsilciliklere emaneten mal gönderilmesidir. Malın kesin satışı yapılana kadarda malın mülkiyetini elinde bulundurur. Mallar satılıncaya dek herhangi bir ödeme yapılmaz.

Satılmak üzere gönderilen malları teslim alan kişi veya kuruluşlar malı rayiç değerinden satar, komisyon vb. giderleri satış gelirinden düşer ve kalan tutarı yetkili banka aracılığıyla döviz cinsinden ihracatçıya yollarlar.

Konsinye satışta ihracatçı firmanın varlığı dış pazarda açıkça görülmekle birlikte, satışta kesinlik olmaması dolayısıyla da risk söz konusudur. Beklemeden doğan zararlar ihracatçı hesabına kaydedilir. . Ayrıca malın satılıncaya kadar her an için satıcıya, alacak ve satış masraflar dikkate alınmaksızın, geri gönderilmesi ihtimali vardır. İhracatçının malı, kontrolü olmaksızın ülke dışında politik nedenlerle kambiyo kısıtlamalarından ve hatta iklim sebebiyle doğacak riskler altında kalmaktadır. Bu durumda satıcının elinde bir kambiyo senedi bulunmadığı gibi, alıcının kusurlarından doğacak zararını karşılayacak bir garantisi de bulunmamaktadır.

Konsinye satışlarda bedellerin gönderilmesi ve satış türünün ortaya çıkardığı problemler açık hesaptakiyle hemen hemen aynıdır. Konsinye satışların riskli oluşu, uygulamada “müşterek hesap “ denilen ve konsinye satışları kısmen garanti altına alan yeni bir satış şeklini doğurmuştur. Bu şekilde yapılan ihracat yine konsinye olmakla birlikte, konsinyatör tarafından ihracatçıya asgari bir satış fiyatı garanti edilir ve bu fiyatla satış fiyatı arasındaki farkın giderler düşüldükten sonra kalan kısmı ihracatçı ile alıcı (konsinyatör) arasında paylaşılır.

Bunu da oku :  İhracat Nasıl Yapılır ?

Konsinye veya müşterek hesap yoluyla yapılan ihracat genellikle, bir piyasaya ilk defa giren ve tanıtılmak üzere gönderilen mallar niteliği itibariyle satışı uzun süren, çürüyebilir ve bozulabilen malları kapsar.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment